månadsarkiv: februari 2019

Högakusten 2018

Det har efterfrågats reseberättelser och restips och här kommer vårt lilla bidrag från 2018 års semesterresa till Höga kusten, som säkert alla minns så var det ett fantastiskt väder under sommaren som gick och så även uppe i Norrland.

Dag 1 18/7

Startar från Svedala i Skåne lätt regn och regnet förföljer oss ända upp till strax innan Linköping som är vårt slutmål för dagen och vi slår läger på Glyttinge Camping totalt blev det 43 mil denna dag.
På kvällen så klarna det upp och värmen och fuktigheten blir märkbart jobbig men man skall ju inte klaga hellre för varmt än regn och kyla.

Dag 2 19/7

Vi börjar dagen med ett obligatoriskt besök på Cloetta fabriken i Ljungsbro det får man ju inte missa gottegris som man är 🙂
Sen blir det en tur in till gamla stan i Linköping som är väldigt trevlig att promenera runt i, avslutar dagen med en god bit mat på en av uteserveringarna.

Dag 3 20/7

Kör vi vidare norrut upp till Malnbadens Camping i Hudiksvall ca: 50 mil

Fin campingplats men med 1000 regler och förbudsskyltar lite CC stuk på campingen man behöver inte tänka själv utan det är bara att läsa på skyltarna vad som gäller.

En härlig sandstrand och 30-32 grader varmt rena Rivieran, bilderna nedan är tagna 19:45 och det känns nästan overkligt eller åtminstone osvenskt 🙂

Dag 4 21/7

Idag så fortsätter resan norrut och gör ett stopp vid Högakustenbron, fantastiskt vackert och ett stopp rekommenderas om ni passerar här. Här var det faktiskt lite mulet men ändå riktigt varmt och skönt.

På eftermiddagen så kommer vi fram till vår slutdestination som är Norrfällsvikens Camping i Mjällom ca: 20 mil och här stannar vi totalt 7 nätter.

Varmt och skönt även här 28 grader.

Campingen har inga utmärkta platser utan man letar upp en elstolpe ute i tallskogen och slår läger däromkring beroende på hur lång elkabel man har, med tanke på det varma vädret så var det perfekt att bo i tät skog som gav skön skugga.

När det gäller standaren på denna campingen så finns det mer att önska, ofta inget varmvatten i disken och som sagt ingen riktig ordning på platserna och slitna servicehus, men läget gjorde att vi trots detta stannade en hel vecka här.

Dag 5 22/7

Idag så kör vi på utflykt till Skuleskogens Nationalpark där vi gör en strapatsfylld vandring till den fantastiska Slåttdalsskrevan, från Entré Syd så är det 3,4 km men det är allt annat än en lätt promenerad stig, det börjar bra men sen blir det mer likt bergsklättring så man skall ha friska ben och gott om tid men väl där så är det en fantastisk upplevelse som vi nu efteråt inte skulle vilja varit utan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vädret var näst intill perfekt för denna utmaning då det var molnigt och bara drygt 20 grader.

Dag 6 23/7

Idag så fortsatte vi med våra planerade vandringar och idag så var det så smidigt att vi kunde ha campingen som utgångspunkt då campingen ligger precis utanför Klapperfjälts naturreservat.

Med tanke på vår tuffa vandring igår i Skuleskogens nationalpark så var detta ingen match för oss trots att det på sina ställen ändå var rätt tufft.

 

Vädret var fantastiskt med en temperatur på omkring 28 grader men tack vare den sköna havsbrisen så kände det ändå behagligt.

Dag 7 24/7

Idag så stod ett besök på toppen av Skuleberget på schemat, vi fuskar och tar skidliften upp till toppen och beundrar utsikten lugnt sittande på vägen upp.

Uppe på toppen så tar vi en promenad ut till en utkiksplattform och här letar vi även upp en geocache som vi loggar. Sen blir det kaffe och våfflor innan den 1,5 km långa vandringen nerför påbörjas.

På vägen tillbaka till campingen så stannar vi till på Mjälloms tunnbrödsbageri här finns fabriksförsäljning och även en liten bagarstuga där man bakar tunnbröd som förr i tiden.

Väl tillbaka på campingen så var det allmän uppfräschning för att sen avsluta kvällen med Räkfrossa nere i fiskehamnen som ligger på behagligt promenadavstånd (5min) från campingen.

Dag 8 25/7

Idag så stod ett besök på Ulvön på schemat, vi tog bilen ner till Mjällomslandet som är endast 10 bilväg från campingen, här gör båten till Ulvön ett snabbt stopp och resan härifrån tar omkring 45 minuter.

På Ulvön som är känd för bland annat sin surströmming (finns till och med ett surströmmings museum) tog vi en promenad upp till lottsstugan där vi beundrade utsikten och letade efter en geocache som det tyvärr blev DNF på 🙁

Vistelsen på Ulvön avslutar vi med en god middag på Ulvös gästgiveri som ligger alldeles vid vattnet.

Dag 9 26/7

Idag så tog vi en vilodag och höll oss på campingen och sola och bada, det kändes verkligen skönt att bara slappa och ladda batterierna en dag.

Dag 10 27/7

Efter att ha haft en välbehövlig vilodag så var det åter dags att göra en utflykt, idag blev det till den närliggande kustremsan och välkända Rotsidan som är en 4 km lång kustlinje med finslipade klippor, efter att badat och solat så åkte vi vidare till Bönhamns fiskehamn där lunchen avnjöts på bryggan.

På väg tillbaka till campingen så stanna vi till vid gårdsbutiken i Nordingrå som för fjärde året i rad rekommenderas av White guide, då vi redan käkat lunch så tar vi desserten här i form av hemgjord glass.

Dag 11 28/7

Efter 7 nätter på Norrfällsvikens camping så vänder vi åter kylaren söderut men faktiskt blev det bara 5 mil till Snibbens camping.

Då vi kommer fram redan vid 12 tiden så sticker vi i väg till Wästerlunds Konditori i Lunde intill den gamla Sandöbron där E4 gick innan nya Höga kusten bron blev invigd.

Wästerlund Konditori är ett välkänt och numera även K-märkt konditori (tror det ända i Sverige), här har massor av kändisar stannat och fikat och man kan gå runt och titta på många av kändisarna som stannat här och fikat.

 

Och nu har ytterligare två kändisar varit här men vi satt vid bordet och inte på väggen 🙂

Tillbaka på campingen så tog vi ett svalkande bad det var trots allt drygt 30 grader varmt i luften.

Dag 12 29/7

Idag så tog vi en tur in till Härnösand för att fylla på matförrådet, vi passade då även på att besöka Smitinge Havsbad och Nationalpark med sina fina grottor och vandringsleder.

Efter att ha shoppat och vandrat så åkte vi till Västanåfallet i Viksjö, detta är Sveriges näst högsta vattenfall med en fallhöjd på 90 meter.

Tyvärr så pricka vi in semesterns värsta och ända störtskur precis när vi skulle gå upp till vattenfallet, vi väntade en dryg timme att det skulle sluta regna men det var ett envist regnande så vi åkte tillbaka till campingen.

Dag 13 30/7

Redan sen första gången vi började pratade om att semestra på Höga kusten så har ett besök på Hemsö fästning stått högt på önskelistan, och idag så skulle det äntligen bli av.

Ut till Hemsö tar man sig med en av trafikverkets gratisfärjor som går var 30 minut sen är det strax under en mil ut till fästningen.

Hemsö fästning är något helt annat än den lilla bunker vi besökte på Rügen resan detta är ett underjordisk samhälle på 5700 kvm som kan stå emot ett kärnvapenanfall och är helt självförsörjande med eget sjukhus o.s.v. Här gjorde också vår nuvarande kung delar av sin värnplikt och signerade även väggen se bild.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ett besök här kan jag verkligen rekommendera, och helt perfekt att vandra runt i underjorden när det är drygt 30 grader ovan jord.

Efter besöket så blev det lunch på restaurangen som lämpligt nog ligger precis där man kommer upp från fästningen.

Tillbaka på campingen så blev det en iskall öl och ett svalkande dopp i det blå.

Dag 14 31/7

Idag så lämnar vi Snibbens camping och lämnar med detta även Höga Kusten och kör söder ut genom ett ödsligt och brandskadat landskap för att på eftermiddagen komma fram till Orsa camping ca: 35 mil

Fortfarande riktigt fint väder och 29 grader i luften så efter att ha grupperat så tog vi ett svalkande dopp i Siljan. Kan rekommendera platserna upp vid hundbadet, riktigt stora och fina platser och även badet är bättre här då man inte behöver gå en km ut i vattnet innan man blir blöt.

Dag 15 1/8

Idag så gjorde vi en utflykt till Helvetesfallet, detta för att få se något vattenfall då Västanåfallet i Viksjö regnade bort.

Detta är inte lika högt men ändå ganska häftigt åtminstone för en skåning som normalt imponeras av Forsakar som har en fallhöjd på 10 meter.

Efter detta så åkte vi vidare till Skattungbyn för att spana in de kända eller skall vi säga de ökända fäbodarna 😉

 

Dag 16 2/8

Idag så tog vi en vilodag och tog en tur på stålhingstarna in till Orsa och för en glass och plockade några Geocacher.

Kvällen avslutades med ett besök på Campingens restaurang Udden, en riktigt fin restaurang med mycket god mat.

I morgon så planerar vi att rulla söderut igen, så tidig sänggång.

Dag 17 3/8

Idag så lämnade vi Orsa camping och rullade söderut ner till Vänern och Kristinehamns Herrgårds camping ca: 24 mil, detta var en mycket fin och välordnad camping med stora släta platser och nyrenoverade servicehus med separata toalett och duschrum.

Vi blev lite rastlösa efter att ha ätit så vi hoppa på cyklarna och cyklade ner till Picasso skulpturen som står i inloppet till Kristinehamns hamn och uppfördes 1965. Skulpturen är 15 meter hög vilket gör den till världens största Picasso skulptur, vacker? Ja avgör själva.

Dag 18 4/8

Då lämnar vi Kristinehamn och rullar vidare söderut med sikte på Carléns Fisk i Brandstorp för att köpa lite färska Vätternkräftor.

Vi slår läger på Habo camping ca: 20 mil, Habo camping är en historisk plats för klubben för just på denna camping bildades Adria Club syd hösten 2009 så till hösten i år blir det 10 års jubileum just på denna camping.

Kvällen avslutades med hemmagjord Västerbottenspaj och färska Vätternkräftor man kan ha det sämre här i livet.

 

Dag 19 5/8

Vi valde att stanna på campingen och bara slappa och promenera i omgivningen och plocka några Geocacher. Kvällen avslutades med mer kräftor men denna gång från Hjälmaren, rätt ok dessa också men Vätternkräftorna ligger snäppet högre.

Dag 20 6/8

Idag så kör vi de sista 32 milen hem och årets sommarsemester är slut, det har varit en fantastisk resa med helt underbart väder, och till alla som är rädda för myggen i Norrland så kan jag säga att det första myggbettet vi fick var i Orsa.

Totalt så körde vi 270 mil inklusive våra utflykter, har du själv gjort någon resa i sommar eller tidigare som du/ni skulle kunna tänka er att skriva några rader om så tveka inte att skicka ett mail till mig så diskuterar vi upplägget.