Vår Sverigeresa 2021

Ett utdrag från vår dagbok från vår Sverigeresa sommaren 2021

Dag 1- 11

Redan när vi bytte vår husvagn mot en husbil så fanns tanken att göra en resa som vi inte skulle ha gjort med husvagnen, inte för att det inte skulle gå att göra samma resa med husvagn men det hade varit betydligt mer jobb och mindre njutning.

Dag 1:  36,6 mil
På självaste nationaldagen så lämnar vi lilla Svedala och ger oss iväg på vår fem veckor långa tripp mot vad som ursprungligen var tänkt Treriksröset.

Vi har bestämt att vi skall åka inlandsvägen tills den tar slut inklusive en lite avstickare på Vildmarksvägen.

Vårt första stopp blir vid Klädkällaren längs med E45 i höjd med Kungälv, detta kan väll närmast beskrivas som ett Ullared i mini format.
Efter ett längre lunchuppehåll med shopping och lite mat så rullar vi vidare till Trollhättan och stannar på ställplatsen Trollhätte kanal, pris 200:- inklusive el en riktigt fin plats direkt vi kanalen och utsikt över slussområdet.

Vi tar och utforskar hela slussområdet vilket består av tre generationer av slussar väl värt att besöka.

Dag 2:  24,6 mil
Lämnar Trollhättan och åker mot Håverud för att besöka ytterligare ett slussområde där det även finns en 150 år gammal Akvedukt som fortfarande är i bruk.

Tyvärr så kom inga båtar, väldigt begränsad trafik p.g.a. pandemin.

Här kan man lätt slå ihjäl några timmar och blir man hungrig så kan vi rekommendera lunch på restaurangen intill kanalen.

Lämnar Håverud och tar oss sakta tillbaka mot E45 (Inlandsvägen)  via småvagar norrut för att slippa köra tillbaka, vi passerar Selma Lagerlövs hem Mårbacka men tyvärr är detta stängt så vi fortsätter till Gräsmark och en naturcamping med det genuint svenska namnet Lagom.

Campingen driv av ett jättetrtevligt Holländs par, som drivit campingen i några år. Pris 250:- inklusive el.

Dag 3: 0 mil
Vi väljer att stanna kvar på camping Lagom det är ju liksom sådär lagom mysigt här 🙂

Vi packar ryggsäcken och spänner på vandringskängorna och ger oss iväg på en vandring runt Lillsjön sträckan är lagom lång 5,5 km det blir några geocaching fynd på vägen också.

Dag 4: 23,5 mil
Vi kör vidare upp mot Mora med något enstaka stopp på vägen för att logga en ny kommun inom geocaching så finns det nämligen en Challenge att ha loggat alla Sveriges 290 kommuner och en sådan här resa passar bra till att fixa många nya kommuner.

Vi hittar en fin parkering alldeles nere vid vattnet, och vad jag minns så var det gratis men man fick inte stå där över natten.
Vi tar sen en promenad runt i Mora och avslutar med att käka middag.

Tillbaka i bilen så rullar vi mot Nusnäs Dalahästens födelseort, här har de båda Dalahäst tillverkarna iordningställt en jättefin ställplats utan el och faciliteter men slät och fin gräsmatta och helt gratis.

Dag 5: 19,4 mil

Efter att ha shoppat loss bland hästar och annat trädgodis så lämnar vi Nusnäs och åker mot Rätan, blir som tidigare ett stopp i varje kommun som vi passerar och slutligen så är vi framme på Rätans Camping.

Detta är en liten mysig camping där ägaren sjäv bor i en husbil precis vid infarten till campingen.
Snyggt och välstädat 260:- inklusive el och dusch.

Dag 6: 10,8 mil

Lämnar Rätans camping och åker vidare upp till Östersund för att bunkra mat och dryck innan innan vi skall ut på Vildmarksvägen.

Vi väljer att stanna i Östersund för natten, tar in på Östersunds camping, en stor opersonlig camping men snyggt och prydligt.

Pris 300:- inklusive el

Dag 7: 10,3 mil

Kör sista bitet från Östersund upp till Strömsund där Vildmarksvägen börjar.

Tar in på campingen i Strömsund, en sliten camping som driva av kommunen och bemannas av trötta sommarjobbande ungdomar.

Men platsen är fin och det var bra ruljans på platserna, på fm var det luftigt och på kvällen så var det fullt.

Dag 8:

Vi stannar kvar i Strömsund och tar cyklarna in till byn, tar några geacacher och fikar på Strömsunds hembygdsgård som är ett friluftsmuseum vackert beläget vid Vattudalens strand.

En del rekvisita från Beppe Wolgers, främst Dunderklumpen kan ses här.

Dag 9: 15,2 mil

Idag så var det så dags att svänga ut och påbörja ett av delmålen nämligen att köra den så omtalade Vildmarksvägen skulle den leva upp till allt man hört om denna väg?

Första stoppet blir Alanäs vackra kyrka där vi tar en kopp kaffe och loggar några geocacher, man får sett många vackra platser mycket tack vare detta burkletande så det kan rekommenderas.

Vi hinner hinner även med ett snabbt skrotbils safari 🙂

Vi kör sen vidare och tar den mindre men närmare vägen via Bågede kraftverk mot Hällingsfallet, det är tyvärr grusväg (3mil)  men oavsett vilken väg ni väljer så går det inte att undvika grusväg och det blir ingen större skillnad i grusvägssträcka om ni kör ToR via Gäddede.

Hällingsfallet, med sin fallhöjd på 42 meter så är det ett av Sveriges högsta (tror det är nummer två) detta måste upplevas det är så mäktigt och man känner sig väldigt liten gentemot moder natur.

Vi kör vidare och stannar för natten på Gäddede camping där man kan beskåda världens största snöskoter, priset på campingen var  270:- inklusive el

Dag 10: 6,1 mil

Lämnar Gäddede och kör upp till nästa vattenfall Bråkkåfallet, där  delar av filmen Dunderklumpen.

Sen åker vi vidare till Stora Blåsjön, här är tanken att vi skall stanna för natten på ställplatsen men det är dåligt väder och vi tycker inte att platsen är speciellt mysig så vi rullar vidare till Jormvattnets camping som är en riktigt liten mysig camping och hyfsat status på service huset. Pris 200:- inklusive el

Dag 11: 8 mil

På vägen upp mot Stekenjokk så blir det ytterligare ett stopp vid ett vattenfall, denna gången Gaustafallet där en av i Astrid Lindgren filmen Ronja Rövardotter spelades in.

På väggen upp till Stekenjokk som är Sveriges högst belägna asfalterade väg, så stannar vi till för att testar om det är kramsnö eller inte 🙂

Väl uppe på platån så gick vi en runda upp och tittade på omgivningen, på bilden nedan så ser ni ställplatsen.

Mysfaktorn på denna ställplats som är en ren parkeringsplats är noll och det var blåsigt och kallt dessutom så vi rullar vidare ner till kyrkstaden Fatmomakke som är ett måste om man passerar.

Här stod vi på en ställplats precis intill kyrkstaden och max 10 meter från älven och priset var håll i hatten 120:- inklusive el.

Fortsättningen hittar ni HÄR

En tanke kring ”Vår Sverigeresa 2021

  1. Viken trevlig resa.
    Väntar med spänning på fortsättningen.
    Vi har tänkt att göra liknade resa näst år.

    Ulla Inge

Kommentarer är stängda.